Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19800
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 473
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 449
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6853
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242470
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19800
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 473
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 449
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6853
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242470
Składniki
Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)