Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25040
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 146
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1320
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25040
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 146
Składniki
Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)