Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 125
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10599
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 123
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 93
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 174
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 49
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 125
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 10599
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 123
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 93
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 174
Przepyszny dodatek do pieczywa i grillowanych warzyw.
Odsłon: 49
Składniki
Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)