Desery Przepis na:
Pierniczki jak toruńskie – co tu robią drożdże?

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3162
Dodano: 18.12.2016
Odsłon: 11544
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka miodu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 25 g drożdży
- 60 g masła
- + marmolada (opcjonalnie)
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Miód podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia, dodajemy do niego drożdże. Przesiewamy mąkę z sodą, wbijamy jajko, dodajemy cukier i drożdże. Wyrabiamy ciasto. Na obsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy kształty. Ja jednak radzę rozwałkować je na grubość 2-3 mm, wycinać kieliszkiem okręgi i sklejać po nadzianiu marmoladą (ułatwimy to sobie sklejając brzegi białkiem). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, niecałe 10 minut w przypadku zwykłych, w przypadku nadziewanych około 11- 12. Ja polukrowałam je po wystudzeniu lukrem na bazie cukru pudru i amaretto.
Komentarze do przepisu (2)

krokiecik 19 grudnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszne pierniczki.takie mięciutkie -kruchutkie Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz