Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki z witrażykiem z landrynek to efektowne, a proste ciasteczka. Kolorowe „szybki” pięknie się topią i twardnieją, tworząc dekorację idealną na choinkę lub prezent. Pierniczki przechowujemy w szczelnej puszce. Sprawdzą się jako dekoracja choinki, dodatek do prezentu lub słodka ozdoba stołu. Smakują najlepiej po 1–2 dniach. Poza samymi witrażykami z landrynek możemy dodatkowo ozdobić je lukrem królewskim lub gotowymi pisakami cukrowymi.
stolnica, blacha, foremki
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 116
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2661
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 817
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1584
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14233
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 116
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2661
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 817
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1584
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14233
Składniki
Masło, miód i cukier podgrzewamy, aż składniki się połączą. Studzimy.
Dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę, przyprawę i sól.
Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy i chłodzimy 30–60 minut.
Rozwałkowujemy na grubość 4–5 mm. Wycinamy kształty.
W środku wykrawamy mniejsze otwory.
Landrynki kruszymy i wsypujemy do otworów.
Pieczemy 8–10 minut w 175°C (góra–dół).
Studzimy na blasze, aż „szybki” stwardnieją.