Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 118
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4238
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11579
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6615
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5522
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13696
Składniki
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. W misce miksujemy jajka z cukrem, po czym dodajemy mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawę do piernika. Miksujemy dalej. Pod koniec dodajemy powidła, roztopiony tłuszcz i obtoczone w mące bakalie. Mieszamy dalej do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej keksówki i pieczemy 1 h. Piernik dekorujemy polewą czekoladową i przekładamy powidłami śliwkowymi lub marmoladą.