Do góry

Desery Przepis na:

Piernik przekładany

Piernik przekładany

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1167

Dodano:

Odsłon: 693

Ciasto, które smakuje nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, chociaż właśnie z nimi kojarzy się najbardziej. Lekki, mięciutki piernik przełożony powidłami śliwkowymi lub ulubionym dżemem (najlepiej domowymi) to prawdziwa poezja smaku

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 200 g płynnego miodu
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 180 ml śmietanki 30 %
  • 2 słoiczki powideł śliwkowych lub domowego dżemu
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo żółtka a następnie stopniowo śmietanę i miód. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy. Przesiewamy powoli do ucieranej masy i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z białek ubijamy pianę. Drewnianą łyżką lub rózgą delikatnie łączymy z masą. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą wylewamy ciasto i wyrównujemy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° i pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty. Układamy pierwszy z ich i smarujemy obficie powidłami lub dżemem. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem.

  3. Śmietankę zagotowujemy. Gorącą zalewamy pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszamy szpatułką aż do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewamy wierzch ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń