Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które smakuje nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia, chociaż właśnie z nimi kojarzy się najbardziej. Lekki, mięciutki piernik przełożony powidłami śliwkowymi lub ulubionym dżemem (najlepiej domowymi) to prawdziwa poezja smaku
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy stopniowo żółtka a następnie stopniowo śmietanę i miód. Mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy. Przesiewamy powoli do ucieranej masy i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z białek ubijamy pianę. Drewnianą łyżką lub rózgą delikatnie łączymy z masą. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą wylewamy ciasto i wyrównujemy delikatnie łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° i pieczemy ok 40-45 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.
Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty. Układamy pierwszy z ich i smarujemy obficie powidłami lub dżemem. Kładziemy drugi blat i powtarzamy czynność. Przykrywamy trzecim blatem.
Śmietankę zagotowujemy. Gorącą zalewamy pokruszoną czekoladę. Delikatnie mieszamy szpatułką aż do momentu rozpuszczenia czekolady i dokładnego połączenia składników. Gotową polewamy wierzch ciasta.