Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od kilku lat, zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Jest przepyszny, a co ważne ciasto robi się wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw. Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem, to już dzień lub dwa, przed samymi świętami. Jeszcze mały bonus, z tego ciasta można zrobić też pierniczki.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 72
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 72
Składniki
4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto Miód, masło i cukier podgrzać w rondelku, co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.
Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki trochę wcześniej, 20-30 minut przed pieczeniem. Podzielić na 4 części. Jedna część zostawić na pierniczki. Cześć ciasta przeznaczoną na pierniczki ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień.
Trzy części ciasta rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni, około 15-20 minut. Upieczone blaty piernika zostawiamy do przestudzenia. Następnie przekładamy powidłami.
Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić wzdłuż na pół, lub po szerokości na 3 części. Zależy jakie chcecie uzyskać pierniki, czy 2 większe, czy 3 mniejsze.
Tak przygotowane pierniki udekorować polewą czekoladową lub lukrem. U mnie zawsze z polewą czekoladową. Przygotowanie polewy: Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę śmietanki, jeśli za rzadka, dodać trochę czekolady. Wszystko zależy od jakości czekolady.
Piernik długo zachowuje świeżość. Można go też mrozić.
Jeśli chodzi o pierniczki, to pieczemy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. około 10-11 minut. Trzeba pilnować, żeby nie piekły się za długo, bo zrobią się gorzkie. Pierniczki udekorować lukrem, lub polewą czekoladową i przechowywać w puszce, lub słoiku. Od razu po upieczeniu, kiedy pierniczki będą jeszcze ciepłe, można w nich zrobić dziurki rurką do picia. Będzie można powiesić je na choince.