Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy Wasze myśli zaczęły już krążyć wokół Świąt Bożego Narodzenia? Zastanawiacie się już co podacie bliskim na Świątecznym Stole? Jeśli lubicie mieć wszystko dobrze przemyślane i odpowiednio wcześniej przygotowane, to z całego serca zachęcam do wspólnego pieczenia piernika staropolskiego - dojrzewającego! :) Piernik jest ciastem (obok sernika i makowca), które dla mnie jest nieodłącznym symbolem tych magicznych Świąt, a ten prawdziwy powinien już zagościć w naszych kuchniach.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36676
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1313
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36676
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3882
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 577
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 3012
Składniki
Masło, miód i cukier podgrzewamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. 2. Do lekko przestudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i jajka. 3. Ciasto dokładnie wyrabiamy (będzie trochę luźne, ale w trakcie leżakowania stwardnieje), przekładamy do naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki, piwnicy, na strych) na kilka tygodni.
W dniu pieczenia (kilka dni przed planowanym podaniem) ciasto ogrzewamy w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękło. Ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy (można lekko podsypać mąką) na grubość ok. 0,5 cm i wykładamy nim blachę (taką od piekarnika) wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC. 6. Upieczone ciasta studzimy. 7. Po dokładnym wystudzeniu przekładamy je nadzieniem (podgrzane powidła śliwkowe, masa marcepanowa), przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy i odstawiamy do zmięknięcia na kilka dni.
Po tym czasie ciasto kroimy na trzy części (powstają nam trzy pierniki) i dekorujemy – oblewamy polewą czekoladową lub lukrujemy.