Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piernik z powidłami to chluba każdej gospodyni. Za każdym razem wychodzi miękki i wilgotny. Gwarantujemy, że będziecie wracać do tego przepisu nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 27
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 43
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 98
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta piernikowego. Miód podgrzej w rondelku i odstaw na chwilę. Sodę rozpuszczoną wymieszaj wraz z kilkoma łyżkami letniej wody albo mleka. Jajka utrzyj wraz z masłem i cukrem na puszystą masę. Przesiej mąkę pszenną i dodaj do masy jajecznej.
W następnym kroku dodaj lekko podgrzany miód i przyprawę korzenną. Wymieszaj. Wlej też mleko i rozpuszczoną sodę oczyszczoną. Ponownie połącz wszystkie składniki, czyli zmiksuj krótko. W ostatnim kroku dodaj posiekane migdały, a następnie wymieszaj delikatnie szpatułką albo łyżką. Formę keksówkę wysmaruj masłem i przełóż ciasto.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Odłóż do ostudzenia.
Przygotuj polewę. Śmietankę zagotuj w rondelku i zmniejsz moc palnika do minimum. Teraz dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj rózgą tak długo, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. W drugim rondelku podgrzej powidła śliwkowe, cały czas mieszając. Piernik przekrój na tyle części, ile chcesz. Przełóż je powidłami śliwkowymi i złóż. Teraz polej ciasto polewą czekoladową i odłóż do wystudzenia.