Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są takie specjały, których podczas świąt nie może zabraknąć. Jednym z nich są niewątpliwie pierniczki. Te słodkie ciasteczka o smaku korzennych przypraw możecie przygotować razem z dziećmi, które z pewnością będą miały wiele frajdy podczas pomagania w kuchni. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na proste i szybkie pierniczki bez dodatku miodu.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12722
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4134
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42996
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 376
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12722
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4134
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42996
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 499
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 376
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 443
Składniki
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy z nich ciasto na pierniczki do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części. Stolnicę oprószamy mąką. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm.
Wcinamy pierniczki o różnych kształtach. Ciasteczka przekładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, następnie przekładamy do szczelnych pojemników. Do tego celu możemy wykorzystać puszki, słoiki na ciasteczka lub plastikowe pojemniki na żywność.
Przed podaniem pierniczki dekorujemy lukrem.