Do góry

Desery Przepis na:

Pijana śliwka

Pijana śliwka

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 3790

Dodano:

Odsłon: 2755

Pyszne, świąteczne ciasto. Jedno z moich ulubiony. Ciemny, czekoladowy biszkopt z masą na bazie nutelli i namoczonymi w alkoholu śliwkami :D

Składniki

  • Biszkopt czekoladowy:
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • opakowanie rozpuszczalnej kawy latte (12,5 g)
  • 3 łyżki startej na drobnych oczkach czekolady gorzkiej
  • Masa:
  • 400 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 500 g nutelli
  • 1 łyżka wódki
  • Dodatkowo:
  • 500 g suszonych śliwek
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek cukru
  • 100 ml wódki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 33 cm x 24 cm

    Dzień wcześniej wieczorem kroimy w paski suszone śliwki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut cały czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Kiedy lekko zmiękną ściągamy z ognia, dodajemy wódkę i odstawiamy na całą noc, żeby owoce wpiły syrop. Na drugi dzień przed pieczeniem ciasta przekładamy śliwki na sitko, żeby dobrze obciekły.

  2. Później pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy kawę i czekoladę, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 30 – 35 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia, a jak wystygnie dzielimy na pół.

  3. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę. Dodajemy nutellę i wódkę, dokładnie ucieramy.

    Dół biszkoptu smarujemy połową masy, przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masy. Na górze układamy śliwki.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 17 grudnia 2018 Mnóstwo przepisów z pianą śliwką, ten podoba mi się.:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2018 Ale apetycznie wygląda, aż ślinka sama leci :D
Coś czuję, że zjadłbym połowę tego ciacha. Pyszny biszkopt, dużo masy i te śliwki na górze - Pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń