Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty placek czekoladowy. Robi się go bardzo prosto ze składników, które w większości masz już w swojej kuchni. Doskonale sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Mocno czekoladowy, wilgotny w środku.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4294
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74348
Składniki
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski.
Do garnuszka przełóż masło, połamaną w kostki czekoladę, wlej mleko. Składniki podgrzej do rozpuszczenia i połączenia. Następnie odstaw na bok do wystudzenia.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę, pod koniec miksowania do białek dodaj żółtka. Mikser odstaw na bok. Do masy jajecznej dodaj mąkę. Składniki wymieszaj delikatnie szpatułką. Na koniec do ciasta dodaj masę czekoladową. Ponownie wymieszaj ciasto.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony placek czekoladowy wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem ciasto możesz ozdobić polewą czekoladową, cukrem pudrem lub świeżymi owocami.