Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszny, wilgotny i puszysty placek jogurtowy z jabłkami i cynamonem. To wypiek, który nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Stanowi smakowity dodatek do kawy lub herbaty.
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 281
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 407
Bardzo ciężko robiło mi się zdjęcia, bo już szybko chciałam schrupać te pyszn...
Odsłon: 281
Piernik jest mięciutki i wilgotny dzięki wlaniu w ostatniej chwili wrzącej wody.
Odsłon: 407
Składniki
PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW: Jajka oraz jogurt powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego odpowiednio wcześniej należy je wyjąć z lodówki. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Następnie dodajemy olej oraz esencję waniliową i ponownie miksujemy do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i miksujemy jeszcze chwilę na najmniejszych obrotach.
Do mokrej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie rózgą lub szpatułką* do momentu powstania jednolitej masy. * Miksowanie mąki mogłoby doprowadzić do powstania zakalca, dlatego na tym etapie ciasto mieszamy ręcznie.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzchu układamy kawałki jabłek*, które posypujemy cynamonem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie posypujemy je cukrem pudrem. * Kawałki jabłek przed ułożeniem na cieście warto obsypać odrobiną mąki. Zapobiegnie to opadaniu ich na dno.
PLACEK JOGURTOWY W INNYCH ODSŁONACH Do placka możecie dodać także inne ulubione owoce. Świetnie sprawdzą się owoce z kompotu oraz świeże lub mrożone owoce jagodowe. Wierzch placka możecie obsypać cukrem pudrem lub przygotować klasyczną kruszonkę. Placek możecie także przełożyć budyniem, dżemem lub oblać ulubioną polewą.
Lubię ciasto jogurtowe, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Za każdym razem można przygotować z niego inny deser. Dzisiaj polecam Wam aromatyczną wersję z jabłkami i cynamonem :)