Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle proste w przygotowaniu, niezwykle aromatyczne, chrupiące kokosem i czekoladą pachnące ciacho.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 574
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 738
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 230
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 574
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 738
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 230
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Niewielką formę kwadratową lub prostokątną (u mnie 22 x 24cm) wykładamy papierem do pieczenia.
PRZYRZĄDZAMY KOKOSOWĄ MASĘ Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy w misce. Czekoladę siekamy. Do dużej michy wsypujemy wiórki kokosowe, cukier oraz czekoladę, a następnie dodajemy płynne, lecz przestudzone masło oraz jajka. Mieszamy dokładnie, aby połączyć wszystkie składniki. Masa powinna być bardzo gęsta, wręcz suchawa, ale wszystkie wiórki muszą być otoczone składnikami mokrymi.
PIECZEMY KOKOSOWY PLACEK Masę przekładamy do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch, a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Placek powinien się zarumienić i wydać z siebie intensywny maślano-kokosowy zapach. Po wyciągnięciu zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia.