Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszny placek makowy, taką tartę, gdzie pieczemy farsz do kołacza jako osobne ciasto. I jest przepysznie, serdecznie polecam :-)
mikser, foremka do tarty o średnicy 24 cm
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 21
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 21
Składniki
1. 250 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. 2. Następnie przecedzamy sparzony mak i odstawiamy do odsączenia. 3. Następnie mak 2 razy przekręcamy przez maszynkę, na drobnych oczkach. 4. Masę makową przekładamy do misy miksera i dodajemy 5 żółtek. Białka zbieramy do osobnej miski. 5. Dodajemy 3/4 szklanki cukru. 6. Miksujemy. 7. W trakcie miksowania trzemy skórkę z cytryny. 8. Sparzamy 100 g rodzynków. 9. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno siekamy. 10. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i rodzynki. 11. Dodajemy olejek migdałowy. 12. Następnie dosypujemy stopniowo pół szklanki bułki tartej i dalej miksujemy. 13. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 14. Ubitą pianę z białek mieszamy z masą makową. 15. Foremkę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Moja foremka jest ceramiczna i ciasto bez problemu od niech odchodzi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. 16. Pieczemy przez ok. 50 minut, na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół. 17. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Do miseczki wsypujemy ok. 1 szklankę cukru pudru, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i mamy lukier. 18. Lukrujemy ciasto i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Ciasto jest przepyszne. Smacznego :-)