Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszny placek makowy, taką tartę, gdzie pieczemy farsz do kołacza jako osobne ciasto. I jest przepysznie, serdecznie polecam :-)
mikser, foremka do tarty o średnicy 24 cm
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326380
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12070
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16805
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5475
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326380
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12070
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16805
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5475
Składniki
1. 250 g suchego maku zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. 2. Następnie przecedzamy sparzony mak i odstawiamy do odsączenia. 3. Następnie mak 2 razy przekręcamy przez maszynkę, na drobnych oczkach. 4. Masę makową przekładamy do misy miksera i dodajemy 5 żółtek. Białka zbieramy do osobnej miski. 5. Dodajemy 3/4 szklanki cukru. 6. Miksujemy. 7. W trakcie miksowania trzemy skórkę z cytryny. 8. Sparzamy 100 g rodzynków. 9. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno siekamy. 10. Następnie do miksującej się masy dodajemy stopniowo skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i rodzynki. 11. Dodajemy olejek migdałowy. 12. Następnie dosypujemy stopniowo pół szklanki bułki tartej i dalej miksujemy. 13. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 14. Ubitą pianę z białek mieszamy z masą makową. 15. Foremkę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Moja foremka jest ceramiczna i ciasto bez problemu od niech odchodzi. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. 16. Pieczemy przez ok. 50 minut, na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół. 17. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Do miseczki wsypujemy ok. 1 szklankę cukru pudru, wlewamy sok z cytryny, mieszamy i mamy lukier. 18. Lukrujemy ciasto i dekorujemy kolorowymi cukiereczkami. Ciasto jest przepyszne. Smacznego :-)