Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne ciacho z serii prostych ucieraków. Tym razem z brzoskwiniami.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33298
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 119
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1705
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 162
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33298
Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...
Odsłon: 119
Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste
Odsłon: 1705
Przepis na pyszny i pożywny makaron ze szpinakiem baby, suszonymi pomidorami...
Odsłon: 162
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Dużą, prostokątną formę (około 22 x 30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w półksiężyce lub grubą kostkę.
ROBIMY CIASTO Margarynę topimy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Odkładamy mikser i łapiemy w dłoń szpatułę lub drewnianą łychę. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć efektu napowietrzenia, gdyż wtedy ciasto będzie mniej puszyste. Gdy składniki połączą się ze sobą, a grudki mąki znikną, dolewamy płynną margarynę i znów mieszamy wszystko na gładką masę. Tak przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej formy, rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni i wyrównujemy wierzch. Zostało nam już tylko wyłożyć na jego powierzchni cząstki brzoskwiń.
PIECZEMY PLACEK Formę z ciastem wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na 50-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości, rodzaju i dojrzałości brzoskwiń, których użyliśmy. Najlepiej będzie, jeśli po 50 minutach przeprowadzimy „test suchego patyczka” – patyczek wbity w sam środek ciasta powinien być suchy i czysty. Upieczone ciasto zostawiamy na co najmniej godzinę do wystygnięcia w formie. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem