Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce takimi sezonowymi owocami, jak truskawki czy maliny, możemy cieszyć się zaledwie 3-4 miesiące w roku. Wiele z nich zimą trafia na sklepowe półki z cieplejszych krajów Europy. Niezwykle trudno jest jednak kupić w grudniu czereśnie! Wykorzystaj więc tę krótką chwilę, kiedy królują na targowiskach i w marketach. Sięgnij np. po przepis na szybki, ale jakże pyszny placek z czereśniami.
Blaszka o wymiarach 35x25
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Polecam.
Odsłon: 791
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1516
Składniki
Umieść w misce składniki przeznaczone na kruszonkę (masło pokrój na niewielkie kawałki). Wymieszaj je, rozcierając palcami tak, by powstały drobne grudki. Nie zagniataj. Odstaw kruszonkę do lodówki.
Sypkie składniki na ciasto półkruche – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem – przesyp przez sitko na stolnicę. Wyłóż na powstały kopczyk masło. Posiekaj je z mąką. Żółtka i białko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do pozostałych składników i zagnieć je na jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Umyj czereśnie i usuń z nich pestki. Przekrój owoce na pół i podsmaż chwilę na patelni – z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wyłóż ciastem dno formy o wymiarach około 35x25 cm. Na warstwie ciasta równomiernie rozprowadź podsmażone czereśnie. Przysyp je schłodzoną kruszonką. Wstaw placek z czereśniami na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.