Do góry

Desery Przepis na:

Placek z serkiem waniliowym

Placek z serkiem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4464

Dodano:

Odsłon: 452

Czas na coś słodkiego! Będzie to szybki i zarazem bardzo prosty placek z serkiem waniliowym. Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie :) Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo :P

Składniki

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 600 g wanilinowego serka homogenizowanego
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Polewa: 2 łyżeczki żelatyny
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek z serkiem waniliowym

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 37 x 24 cm

    Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Następnie całość mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy w 160° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt powinien być gotowy po około 45 – 50 minutach, ale wszystko zależy od mocy piekarnika. Gotowy zostawiamy do wystudzenia i zimny przecinamy na pół.

  2. Następnie przygotowujemy masę. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietanę do której na koniec dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Dokładnie mieszamy. Później dodajemy zimną i lekko tężejącą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Tężejącą masę wykładamy na przecięty biszkopt. Przykrywamy drugim biszkoptem.

  3. Teraz zajmujemy się polewą. Mleko podgrzewamy z połamaną czekoladą i żelatyną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady i zagotowania mleka. Polewę zostawiamy do wystudzenia. Na koniec polewamy ciasto gęstniejącą polewą i zostawiamy do stężenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 czerwca Zgodnie z mottem, do szczęścia nie wiele potrzeba ... wystarczy takie ciacho :D

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń