Do góry

Desery Przepis na:

Placuszki sodziaki

Placuszki sodziaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1081

Dodano:

Odsłon: 15212

Fajna propozycja na podwieczorek :)

Składniki

  • 1 jajko
  • 250g mąki - ok. 1 szklanka i 9 łyżek
  • łyżeczka sody
  • 150 ml śmietany 18% lub mleka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • dodatki: cukier puder lub dżem
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placuszki sodziaki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki, oprócz oleju i dodatków, wsypać do miski i zagnieść ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

  2. Wyrobione ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy na grubość ok.1cm i kroimy w romby.

  3. Olej wlewamy na patelnię i rozgrzewamy. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.

  4. Podajemy z cukrem pudrem lub dżemem. "Same" też są smaczne.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń