Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już długo nikt nie dodawał przepisu na ciasto - Pleśniak, które jest bardzo pyszne , rozpływające się w ustach. Ja dzisiaj dzielę się z Wami na to pyszne ciasto prostym , nieskomplikowanym przepisem . Polecam
miska, nóż, tarka, szklanka, blaszka, papier do pieczenia,
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1213
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 154
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Składniki o temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski, masło pokroić na kawałki. Dokładnie ugnieść na gładkie jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części. Średniej wielkości blaszkę ( u mnie 27/ 18 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód. Na spodzie rozłożyć pierwszą białą część ciasta, drugą owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Do trzeciej dodać dużą łyżkę masła oraz 2 łyżki kakao - wymieszać owinąć folią i również włożyć do zamrażalnika. Na białe ciasto rozsmarować dżem z czarnej porzeczki ( może być o innym smaku), na dżem zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Na ciasto rozłozyć bakalie( jeżeli chcecie bakalie możecie pominąć ). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , pod koniec cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, piana jest błyszcząca i sztywna. Tak ubitą pianę z białek rozłożyć na cieście ( na bakaliach). Na pianę zetrzeć na tarce o dużych oczkach ostatnią porcję białego ciasta. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Przestudzić i polać polewą. Smacznego Polewa; Masło przełożyć do rondla całkowicie rozpuścić, mieszając dodawać cukier podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wlać 3 łyżki mleka wymieszać. Zdjąć z ognia dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać. Opcjonalnie dodać sok z cytryny. Polewa gotowa.
Ciasto po upieczeniu w przekroju.
Przygotowanie ciasta.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Gotowe do podania.