Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kolorowe warstwy . Wspaniałe połączenie kruchego ciasta , kwaskowatych powideł śliwkowych , jabłek i słodkiej pianki bezowej. Ciasto znane od dzieciństwa.
Ciasto Marysieńka siostry Anastazji to wyjątkowo orzechowa propozycja, która...
Odsłon: 23001
Dynia w occie siostry Anastazji charakteryzuje się prostą w wykonaniu zalewą,...
Odsłon: 9472
Jeśli lubisz trunki domowej roboty, z pewnością przypadnie ci do gustu na nal...
Odsłon: 113285
Prosta i łatwa w przygotowaniu, kolorowa, sycąca i pyszna. Doskonała na każdą...
Odsłon: 50
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 212
Pyszny deser dla dorosłych. Ma gładką, puszystą konsystencję, jest delikatny...
Odsłon: 352
Smakowite danie z kotletów mielonych podanych z ziemniakami i sosem z groszku...
Odsłon: 1008
Prosta i łatwa w przygotowaniu, kolorowa, sycąca i pyszna. Doskonała na każdą...
Odsłon: 50
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 212
Pyszny deser dla dorosłych. Ma gładką, puszystą konsystencję, jest delikatny...
Odsłon: 352
Smakowite danie z kotletów mielonych podanych z ziemniakami i sosem z groszku...
Odsłon: 1008
Składniki
Przygotować ciasto kruche: Zimne masło pokrojone w kostkę, dodać żółtka ,, mąkę, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto ręcznie lub robotem kuchennym ( hakiem do zagniatania ciast ).
Ciasto podzielić na 3 części 1/2 1/4 1/4 (podzielić ciasto na pół, jedna połowę jeszcze raz na pół )
Jedna część 1/4 włożyć do torebki o wkładamy do zamrażarki na godzinę, do drugiej części 1/4 dodać kakao połączyć z ciastem i też zamrozić . Największą część ciasta 1/2 wykleic dno formy 35/24 wyłożonej papierem do pieczenia
Formę z ciastem wkładamy do lodówki, na czas przygotowania jabłek . Jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wycisnąć sok z jabłek . Jabłka wymieszać z cynamonem . Jeżeli jabłka są właśnie to posłodzić do smaku.
Na cieście w formie rozsmarować powidła śliwkowe, Na powiła wyłożyć jabłka . przygotować piankę : Białka ubijamy z szczyptą soli, ubijając dodać 250 g cukru wsypujemy cukier . Miksować aż piana będzie będzie sztywna i lśniąca , dodajemy łyżkę soku z cytryny, . Następnie dodać budyń waniliowy i miksujemy chwilę tylko do połączenia.
Trzemy ciasto zamrożone kakaowe i wykładamy na jabłka , następne wykładamy pianę wyrównujemy i trzemy na piankę białe ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok 1godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałka góra -dol). Smacznego .
Przepisy Desery
Desery
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Desery
Ciasto wielkanocne - baranek
Desery
Słoneczne tartelki z nutą egzotyczną
Desery
Babka na maślance z czekoladą
Jajeczka – ciasteczka kakaowe
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 17
Ciasto wielkanocne - baranek
Idealne na wielkanocny obiad. Każdy kęs przywoła eksplozję smaków.
Odsłon: 23