Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najbardziej lubię własnie z truskawkami
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 663
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12401
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 663
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12401
Składniki
Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.
W tym czasie umyte osuszone truskawki przekroić na połówki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć truskawki, zetrzeć mniejszą część ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.