Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10322

Dodano:

Odsłon: 8645

stary, poczciwy, smaczny pleśniak z delikatnie kwaskowatymi sliwkami

Składniki

  • margaryna 25 dag
  • cukier 2 x 3/4 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • jajko 5
  • maka pszenna 4 szkl.
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • śliwki 50 dag
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę utrzeć z 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część włożyć do lodówki, do drugiej dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodawać po trochu 3/4 szkl. cukru, ciągle miksując.
    Śliwki umyć, usunąć pestki.
    Na blachę (36 x 25cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą skubać ciasto białe, następnie ciasto kakaowe, ułożyć połówki śliwek (środkiem do góry), na sliwki równomiernie wyłożyć ubite białka i na wierzch skubać jasne ciasto z lodówki. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 18 października 2014 ja zawsze ciemne ciasto daję na górę a jasne w całości idzie na dół ;) jak robiłam ze śliwkami to dodałam też 100 g płatków migdałowych zrumienionych na patelni i posypałam cynamonem, wyszło całkiem fajnie i na drugi dzień już nie było co jeść ;) Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń