Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
stary, poczciwy, smaczny pleśniak z delikatnie kwaskowatymi sliwkami
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 486
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3107
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2203
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 11055
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 486
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3107
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2203
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 11055
Składniki
Miękką margarynę utrzeć z 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część włożyć do lodówki, do drugiej dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Białka ubić na sztywną pianę, na koniec dodawać po trochu 3/4 szkl. cukru, ciągle miksując. Śliwki umyć, usunąć pestki. Na blachę (36 x 25cm) wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą skubać ciasto białe, następnie ciasto kakaowe, ułożyć połówki śliwek (środkiem do góry), na sliwki równomiernie wyłożyć ubite białka i na wierzch skubać jasne ciasto z lodówki. Piec ok. 45-50 min. w temp. 180 stopni. Smacznego :-)