Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 148
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3495
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 713
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 917
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4159
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 148
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 655
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3495
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 713
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy białka (w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia składników.
Wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części . Jedną część rozkładamy w formie (użyłem 24x24cm ale śmiało może być mniejsza) i nakłuwamy widelcem. Układamy śliwki pozbawione pestek i przekrojone na pół środkową częścią do góry.
Następnie wylewamy całą masę i ją rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy tarką na dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy tylko uchylamy drzwi piekarnika. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe