Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 266

Dodano:

Odsłon: 334

Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto.

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTO:
  • 320 g mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • SKŁADNIKI BEZA:
  • 4 białka
  • 220 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • DODATKOWO:
  • 350 g śliwek
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pleśniak ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite ciasto. Początkowo robię to mikserem następnie ugniatam ręką i formuję kulę. Tak przygotowane ciasto posypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.

  2. Teraz mamy czas na przygotowanie masy na bezę. Do naczynia przelewamy białka (w białkach nie może znaleźć się ani odrobina żółtka) dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia składników.

  3. Wyciągamy ciasto i dzielimy na dwie części . Jedną część rozkładamy w formie (użyłem 24x24cm ale śmiało może być mniejsza) i nakłuwamy widelcem.

    Układamy śliwki pozbawione pestek i przekrojone na pół środkową częścią do góry.

  4. Następnie wylewamy całą masę i ją rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy tarką na dużych oczkach pozostałą część ciasta.

    Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ustawionym na funkcje góra-dół w temperaturze 180°C przez 40 minut. Po upieczeniu nie wyciągamy tylko uchylamy drzwi piekarnika.

    Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

    Gotowe

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń