Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny tort z wykorzystaniem kremowego alkoholu, tym razem o smaku marcepana. Przy każdym otwarciu lodówki czuć było oszałamiający zapach likieru. Tort zdecydowanie tylko dla dorosłych :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22611
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14926
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4711
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44715
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 639
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22611
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14926
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4711
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44715
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 639
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 676
Składniki
Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Masło utrzeć na puch, dodając masę marcepanową, cukier, wanilię, skórkę pomarańczową i sól. Na koniec pojedynczo dodawać jajka.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maślanej, na koniec wmieszać czekoladę i migdały. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, usunąć papier, a ciasto zostawić w formie lub położyć na paterze i założyć obręcz tortownicy.
Żelatynę namoczyć. Żółtka ubijać razem z cukrem w metalowej misce w kąpieli wodnej, aż powstanie biała piana. Żelatynę wycisnąć i dodać do masy jajecznej, mieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodać likier i wymieszać. Miskę zdjąć z garnka i ostudzić krem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać razem z płatkami czekoladowymi do ostudzonego i lekko tężejącego kremu. Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Żelatynę namoczyć. Likier i syrop glukozowy podgrzać w metalowej misce w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem!). Żelatynę wycisnąć i dodać do likeru, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Kuwerturę pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa paski wyższe niż tort (lub na wysokość tortu) i na tyle długie, żeby objęły cały tort dookoła. Rozprowadzić na nich cienką warstwę kuwertury. Zdjąć obręcz tortownicy i od razu przyłożyć papier z czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Potem ostrożnie zdjąć papier. Smacznego :)