Do góry

Desery Przepis na:

Podchmielony tort marcepanowy

Podchmielony tort marcepanowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 2831

Dodano:

Odsłon: 8486

Kolejny tort z wykorzystaniem kremowego alkoholu, tym razem o smaku marcepana. Przy każdym otwarciu lodówki czuć było oszałamiający zapach likieru. Tort zdecydowanie tylko dla dorosłych :)

Składniki

  • Ciasto: 100g miękkiego masła
  • 50g surowej masy marcepanowej
  • 100g cukru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
  • 50g siekanych, uprażonych migdałów
  • Masa śmietanowa: 8 listków żelatyny
  • 6 żółtek
  • 75g cukru
  • 175ml likieru marcepanowego
  • 600g śmietany kremówki 30%
  • 100g płatków czekoladowych
  • Polewa: 3 listki żelatyny
  • 250ml likieru marcepanowego
  • 50g glukozy (gęsty syrop)
  • Dekoracja: 200g gorzkiej kuwertury
> 6 os. > 60 min trudne drogie
Reklama
Reklama
Podchmielony tort marcepanowy

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Masło utrzeć na puch, dodając masę marcepanową, cukier, wanilię, skórkę pomarańczową i sól. Na koniec pojedynczo dodawać jajka.

  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać do masy maślanej, na koniec wmieszać czekoladę i migdały. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić, usunąć papier, a ciasto zostawić w formie lub położyć na paterze i założyć obręcz tortownicy.

  3. Żelatynę namoczyć. Żółtka ubijać razem z cukrem w metalowej misce w kąpieli wodnej, aż powstanie biała piana. Żelatynę wycisnąć i dodać do masy jajecznej, mieszać, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Dodać likier i wymieszać. Miskę zdjąć z garnka i ostudzić krem. Śmietanę ubić na sztywno i dodać razem z płatkami czekoladowymi do ostudzonego i lekko tężejącego kremu. Masę wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  4. Żelatynę namoczyć. Likier i syrop glukozowy podgrzać w metalowej misce w kąpieli wodnej do ok. 50 stopni (sprawdzić termometrem!). Żelatynę wycisnąć i dodać do likeru, wymieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut.

  5. Kuwerturę pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa paski wyższe niż tort (lub na wysokość tortu) i na tyle długie, żeby objęły cały tort dookoła. Rozprowadzić na nich cienką warstwę kuwertury. Zdjąć obręcz tortownicy i od razu przyłożyć papier z czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła. Potem ostrożnie zdjąć papier.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 06 lutego 2017 Nie dość, że marcepanowy. to jeszcze na rauszu. Zdecydowanie wart grzechu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń