Do góry

Desery Przepis na:

Popapraniec

Popapraniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 38321

W ostatni weekend upiekłam nowe ciasto o nazwie "popapraniec". Upiekłam go z dwóch powodów. Po pierwsze jadłam go w gościach i ciasto tak mi smakowało, że już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia tego placka. Po drugie ciasto zostało upieczone na konkurs cukru królewskiego ogłoszonego na blogu moje wypieki. Ciasto jest pyszne, tak jak nazwa wskazuje to "popaprany" biszkopt składający się z wiórków kokosowych, maku i kakao, przełożony masą budyniową. Ciasto rozpływa się w ustach. Spójrzcie na zdjęcie, zachęcam do upieczenia !

Składniki

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki maku (suchy)
  • 1 łyżka kakao
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki wody
  • Ponadto:
  • 1/2 szklanki wódki
  • dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe
  • migdały lub orzechy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
    z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.

    Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.

  2. Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

    Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

  3. Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KasiaSar 20 lutego 2018 Tak placek jest przepyszny ;-) gorąco polecam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 lutego 2018 Polecam zamieniać zwykłą mąkę pszenną na mąkę o obniżonej zawartości glutenu. Ja zakochałam się w takiej z Polskich Mlynów, wypieki są dzięki temu "lżejsze" :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń