Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowa pianka z mango

Porzeczkowa pianka z mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1737

Dodano:

Odsłon: 1896

Lekka pianka czarna porzeczka z musem mango. Ciasto jest kwaskowe, nie przesłodzone. Zrobicie je bardzo szybko.

Składniki

  • biszkopt: 2 jajka wielkość M
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej
  • mus porzeczkowy: 450 g czarnej porzeczki mrożonej
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 i 1/2 opakowania galaretki owoce leśne
  • krem mango: 150 g musu mango
  • 250 g śmietanki kremówki 36 %
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • przełożenie: 100 g czekolady gorzkiej
  • mus mango: pulpa mango gotowa z puszki/ można użyć świeże owoce mango i zmiksować na mus.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Porzeczkowa pianka z mango

Przygotowanie

  1. Biszkopt:

    Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąki przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.Zanim wyjmę biszkopt z piekarnika układam na ciepłym kawałki czekolady i zostawiam w piekarniku aż się rozpuszczą. Potem rozsmarowuję czekoladę na całości.



  2. Mus porzeczkowy:

    Porzeczki rozmrażam. Przekładam do pojemnika wysokiego, wlewam śmietanę i miksuję blenderem. Galaretki rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Lekko przestudzoną wlewam do musu porzeczkowego. Wylewam go na zimny biszkopt i wstawiam do lodówki.

  3. Krem mango:

    Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mus mango. Galaretkę rozpuszczam w 100 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie wlewam do śmietany i mieszam mikserem. Wylewam na mus porzeczkowy. Wstawiam do lodówki.

  4. Mus mango:

    Mus mango wlewam do garnka i zagotowuję. Wsypuję galaretkę i chwilę na ogniu mieszam. Odstawiam i mieszam aż się rozpuści. Przestygnięty mus wylewam na krem mango. Ciasto wstawiam na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń