Do góry

Desery Przepis na:

Porzeczkowiec

Porzeczkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 15466

OBŁĘDNIE, pyszne czekoladowe ciasto. Wilgotne, mięciutkie przełożone dżemem porzeczkowym i dwoma masami. Od dziś moje najlepsze... ulubione. Dosłownie można się w nim ,,zakochać". Przepis z internetu, ilość składników dobrałam wg swoich potrzeb.

Składniki

  • 1/2 szkl. wody
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 5 łyżek kakao, typu DecoMorreno
  • 5 jaj
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego (280g)
  • 1/3 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (ewent. kakao)
  • 450G sera białego,np. mój ulubiony z Wielunia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400g śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 śmietan-fix
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polewa do ciasta czekoladowego:

    Wszystko zagotować, do rozpuszczenia składników i wystudzić.

    Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier, po jednym żółtku. Następnie wlać powoli wystudzoną masę kakową, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Przelać do formy o rozm. 20x36cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C ok. 45 min.

    Po wystudzeniu, wyjąć i przekroić ciasto na 2 blaty.

  2. Masa serowa:

    Masło lub margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami cukru waniliowego. Następnie dodawać po łyżce ser cały czas mieszając.

  3. Masa śmietanowa:

    Do miski wlać śmietanę, 1 łyżkęcukru , śmietan-fixy. Wszystko ubić na sztywno.

  4. Przełożenie:

    Ciasto-dżem-masa serowa-ciasto-dżem-masa śmietanowa-starta czekolada

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

megii013 24 kwietnia 2014 przecież podałam w komenatrzu, że proszę kliknąć na link bloga tam mam dokładny przepis, uzupełniłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

villass 23 kwietnia 2014 wygląda apetycznie, ale nie mam pojęcia jak zrobić to ciasto :( chyba brakuję części przepisu, albo autorka myśli że potrafię czytać w myślach :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii013 18 kwietnia 2014 kurcze, ale namieszałam. pisałam z dzieckiem na kolanie i pół zjadłam, DOKŁADNY przepis jest na moim blogu, podałam linka, muszę to poprawić)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 18 kwietnia 2014 przepis z sufitu!, zdjecie ladne ale a nie ma co komentowac

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 18 kwietnia 2014 Właśnie, etui ma rację - przepis nie dokładny,choć ciasto wygląda apetycznie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

etui 18 kwietnia 2014 Dobrze byloby podac proporcje obu kremow, bo nie bardzo wiadomo jaka ilosc sera w stosunku do masla, jaki to powinien byc ser, jaka smietana itp. Wszak o to chodzi w przepisie..

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń