Do góry

Desery Przepis na:

Pralinki orzechowo - czekoladowe

Pralinki orzechowo - czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 1263

Pralinki w ozdobnych papilotkach to sposób na elegancki poczęstunek do kawy lub herbaty.

Składniki

  • 80 g śmietany kremówki 30%
  • łyżeczka miodu
  • 120 g czekolady mlecznej
  • 20 g masła
  • 200 g orzechów włoskich (120 g dajemy od razu)
  • ½ łyżki amaretto lub rumu
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pralinki orzechowo - czekoladowe

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy. Wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia.

    Studzimy 10 minut, dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    W tym czasie mielimy orzechy. Połowę dodajemy do masy, wlewamy alkohol, dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.

  2. Do schłodzonej masy dodajemy jeszcze połowę z odłożonych wcześniej orzechów, mieszamy.

    Przechodzimy do formowania pralinek. Łyżeczkę masy formujemy ręcznie w kulkę, obtaczamy w orzechach.

    Pralinki zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe pralinki podajemy w ozdobnych papilotkach.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń