Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pralinki w ozdobnych papilotkach to sposób na elegancki poczęstunek do kawy lub herbaty.
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 107
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 242
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 107
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 145
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 242
Składniki
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy miód i podgrzewamy. Wrzucamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż całkowicie się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Studzimy 10 minut, dodajemy masło i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mielimy orzechy. Połowę dodajemy do masy, wlewamy alkohol, dobrze mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
Do schłodzonej masy dodajemy jeszcze połowę z odłożonych wcześniej orzechów, mieszamy. Przechodzimy do formowania pralinek. Łyżeczkę masy formujemy ręcznie w kulkę, obtaczamy w orzechach. Pralinki zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Gotowe pralinki podajemy w ozdobnych papilotkach. Smacznego!