Do góry

Desery Przepis na:

Prawdziwy krem sułtański

Prawdziwy krem sułtański

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 587

Dodano:

Odsłon: 29801

Krem sułtański według przepisu z lat 60 - tych ubiegłego wieku. Dzisiejsze przepisy to tylko modyfikacje i podróbki. Ten jednak miał i ma nadal niezapomniany smak i aromat.

Składniki

  • - śmietana kremowa 36 procentowa - 1000 ml.
  • - cukier puder - 100 g.
  • - pokruszone bezy - 100 g.
  • - rodzynki sułtańskie duże - 50 g.
  • - rum - 100 ml.
  • - kakao - 30 g ( 3 łyżki stołowe
  • - rurki do dekoracji - 8 szt.
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prawdziwy krem sułtański

Przygotowanie

  1. 1. Rodzynki zalewamy rumem i moczymy około 15 minut.

    2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

    3. Ubitą masę dzielimy na dwie w miarę równe części.

    4. Jedną część łączymy z kakaem i wkładamy ją na spód pucharków.

    5. Białą masę przy pomocy rękawa cukierniczego układamy na niej.

    6. Wszystko posypujemy pokruszonymi bezami i dekorujemy rodzynkami.

    7. Skrapiamy pozostałym rumem i wkładamy dla dekoracji po dwie rurki.

    8. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

    ŻYCZĘ MIŁYCH PRZEŻYĆ SMAKOWYCH !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jonita 10 września 2014 Świetny przepis, deser wyszedł wyśmienity, a do tego pięknie się prezentował. Przeżycia smakowe były zdecydowanie miłe! :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń