Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda w żadnym wypadku nie zachęca do odpalania piekarnika i pieczenia. Dlatego też postawiłam na prawdziwy sernik na zimno, z truskawkami i galaretką – nie taki z jogurtów, sera z wiaderka, czy z serków homogenizowanych. Tylko na taki z prawdziwego białego sera.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18647
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18647
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9512
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2076
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4079
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 683
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 346
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek i odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, galaretki dałam do lodówki, by szybciej zaczęły tężeć.
Następnie zagotowujemy pół szklanki mleka w garnuszku. Po zdjęciu z ognia dodajemy całe opakowanie żelatyny do deserów i serników (lub 3 łyżki zwykłej żelatyny) i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tortownicy układamy biszkopty i bierzemy się za robienie masy serowej. Biały ser mielimy – ja zrobiła to blenderem i o dziwo – dało radę. Do zmielonego sera dodajemy cukry oraz żółtko. Ponownie wszystko blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Gotową śmietanę łączymy z masą serową i miksujemy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy żelatynę z mlekiem i również dokładnie miksujemy.
Połowę masy wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Na masie układamy połówki truskawek, dość gęsto i dociskamy, by owoce zatopiły się w masie. Na truskawki układamy drugą warstwę biszkoptów i wylewamy pozostałą masę serową. Wyrównujemy i układamy plasterki truskawek tutaj już dowolną ilość – wedle upodobania. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
.
.