Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pogoda w żadnym wypadku nie zachęca do odpalania piekarnika i pieczenia. Dlatego też postawiłam na prawdziwy sernik na zimno, z truskawkami i galaretką – nie taki z jogurtów, sera z wiaderka, czy z serków homogenizowanych. Tylko na taki z prawdziwego białego sera.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek i odkładamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie, galaretki dałam do lodówki, by szybciej zaczęły tężeć.
Następnie zagotowujemy pół szklanki mleka w garnuszku. Po zdjęciu z ognia dodajemy całe opakowanie żelatyny do deserów i serników (lub 3 łyżki zwykłej żelatyny) i dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na tortownicy układamy biszkopty i bierzemy się za robienie masy serowej. Biały ser mielimy – ja zrobiła to blenderem i o dziwo – dało radę. Do zmielonego sera dodajemy cukry oraz żółtko. Ponownie wszystko blendujemy na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę. Gotową śmietanę łączymy z masą serową i miksujemy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy żelatynę z mlekiem i również dokładnie miksujemy.
Połowę masy wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Na masie układamy połówki truskawek, dość gęsto i dociskamy, by owoce zatopiły się w masie. Na truskawki układamy drugą warstwę biszkoptów i wylewamy pozostałą masę serową. Wyrównujemy i układamy plasterki truskawek tutaj już dowolną ilość – wedle upodobania. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
.
.