Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas karnawału kojarzy nam się z chrustami, obwarzankami czy pączkami. Ale może warto spróbować czegoś innego? Dla odmiany proponuję precle,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 874
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 874
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Składniki
Miękkie masło ucieram z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodaję mielone migdały, śmietanę i skórkę z cytryny. Miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do utartej masy. Dokładnie wyrabiam ciasto ręką. Gotowe ciasto odstawiam na 15 minut.
Z ciasta lepię 45-50 kulek. Na blacie rozwałkowuję kulki w wałeczki o długości około 20 cm (nie podsypywałam mąką, ponieważ kulki się przesuwały i ciężej było je rolować). Każdy wałeczek zwijam w precelek, tzn. łapię wałeczek za końce i składam do środka tworząc coś w rodzaju „okularów”. Do dużej patelni wlewam olej na wysokość około 3 cm. Olej rozgrzewam, a następnie wrzucam precle. Smażę z każdej strony na złocisty kolor około 3 minut. Na koniec posypuję cukrem pudrem i gotowe. Można podjadać. Smacznego