Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bitą śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Niebywały karnawałowy przysmak. ;)
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 261
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 41
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 65
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 902
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 956
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 261
Tak pysznych ziemniaków nie zrobiłam dotychczas, chociaż robię je dosyć częst...
Odsłon: 41
Oto smaczny i prosty przepis na polsko-hiszpańską zapiekankę z cukinią, ziemn...
Odsłon: 65
Spodziewasz się gości i chcesz ugotować coś smacznego, a zarazem szybkiego na...
Odsłon: 902
Klopsiki z ryżem to danie superłatwe w przygotowaniu, idealnie doprawione i d...
Odsłon: 956
Składniki
Mąkę przesiać do miski (odłożyć ok 2 łyżek). Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru (ok 20 g), letnie mleko. Wymieszać i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok 15 minut aż objętość się podwoi.
Po tym czasie dodać jajka, masło, resztę cukru. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Stolnicę posypać mąką. Wyjąć ciasto i uformować wałki grubości dużego palca i długości ok 30 cm. Uformować precle. Wyłożyć ja na blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w rondelku nagrzać olej i smażyć pojedynczo precle z każdej strony aż do zarumienienia.
Śmietanę ubić na sztywno. Ja dodałam śmietan-fixu oraz cukier wanilinowy. Śmietanę przełożyć do szprycy i naszpikować nią precle. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)