Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bitą śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Niebywały karnawałowy przysmak. ;)
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 209
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 309
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 294
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 209
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 309
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 294
Składniki
Mąkę przesiać do miski (odłożyć ok 2 łyżek). Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać łyżkę cukru (ok 20 g), letnie mleko. Wymieszać i pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok 15 minut aż objętość się podwoi.
Po tym czasie dodać jajka, masło, resztę cukru. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić ponownie do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Stolnicę posypać mąką. Wyjąć ciasto i uformować wałki grubości dużego palca i długości ok 30 cm. Uformować precle. Wyłożyć ja na blasze i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie w rondelku nagrzać olej i smażyć pojedynczo precle z każdej strony aż do zarumienienia.
Śmietanę ubić na sztywno. Ja dodałam śmietan-fixu oraz cukier wanilinowy. Śmietanę przełożyć do szprycy i naszpikować nią precle. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)