Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto znika w błyskawicznym tempie.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16922
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 113
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 330
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 861
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24566
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16922
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 113
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 330
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 861
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24566
Składniki
CIASTO: Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy 1/2 kostki masła. Całość gotujemy, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki, wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy do momentu powstania kuli ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.
KREM: Z 1/2 litra mleka odlewamy połowę i rozpuszczamy w niej budynie. Drugą połowę musimy zagotować. Zdejmujemy z ognia, dolewamy rozprowadzony budyń i jeszcze raz podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie dodajemy do niego 5 jajek i miksujemy aż stanie się aksamitne. Blachę od piekarnika smarujemy dość grubo masłem lub margaryną. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozsmarowujemy bardzo cienko na blasze - resztki ciasta, które nierównomiernie przylegają do boków blachy usuwamy papierowym ręcznikiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (góra, dół). Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy w tej temperaturze 10 min. Nie otwieramy piekarnika! Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 10 min. Wyjmujemy z deskę, chłodzimy blachę i powtarzamy czynność.
W trakcie pieczenia naszego ciasta wracamy do kremu. Do ostudzonego kremu dodajemy pokrojoną kostkę miękkiego masła i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy po spodzie ciasta. Na warstwie kremu układamy drugą część upieczonego ciasta. Delikatnie dociskamy.
Jeśli wolimy słodsze wersje - posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy na kilka godzin, by ciasto nasiąknęło kremem. Smacznego! :)