Do góry

Desery Przepis na:

Prosta i pyszna karpatka - krok po kroku

Prosta i pyszna karpatka - krok po kroku

Autor:

Przepisów i artykułów: 178 Ocena: 6842

Dodano:

Odsłon: 4274

To ciasto znika w błyskawicznym tempie.

Składniki

  • 6 budyniów śmietankowych lub waniliowych
  • 1/2 litra mleka
  • 1 1/2 kostki masła
  • szklanka mąki
  • 5 jajek
  • woda
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    Do garnka wlewamy szklankę wody i dodajemy 1/2 kostki masła. Całość gotujemy, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia, dodajemy szklankę mąki, wstawiamy na bardzo mały ogień i mieszamy do momentu powstania kuli ciasta. Odstawiamy do wystudzenia.

  2. KREM:

    Z 1/2 litra mleka odlewamy połowę i rozpuszczamy w niej budynie. Drugą połowę musimy zagotować. Zdejmujemy z ognia, dolewamy rozprowadzony budyń i jeszcze raz podgrzewamy cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia.

  3. Gdy ciasto wystygnie dodajemy do niego 5 jajek i miksujemy aż stanie się aksamitne. Blachę od piekarnika smarujemy dość grubo masłem lub margaryną. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozsmarowujemy bardzo cienko na blasze - resztki ciasta, które nierównomiernie przylegają do boków blachy usuwamy papierowym ręcznikiem.

  4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (góra, dół). Wkładamy blachę z ciastem i pieczemy w tej temperaturze 10 min. Nie otwieramy piekarnika! Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 10 min. Wyjmujemy z deskę, chłodzimy blachę i powtarzamy czynność.

  5. W trakcie pieczenia naszego ciasta wracamy do kremu. Do ostudzonego kremu dodajemy pokrojoną kostkę miękkiego masła i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy po spodzie ciasta. Na warstwie kremu układamy drugą część upieczonego ciasta. Delikatnie dociskamy.

  6. Jeśli wolimy słodsze wersje - posypujemy cukrem pudrem. Pozostawiamy na kilka godzin, by ciasto nasiąknęło kremem.

    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 grudnia 2017 Aga, super ciacho :D
Biorę duży kawałek do południowego cappuccino ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń