Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marchewa, miód, mascarpone i orzechy, czyli mój mały, prywatny raj
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 1439
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 78
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1167
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 226
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 1439
Makaron spaghetti podany z sosem serowo śmietankowym.
Odsłon: 78
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 1167
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 226
Składniki
CIACHO MARCHEWKOWE: 1. Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach, a orzechy włoskie siekamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cynamon i mieszamy wszystko dokładnie. 4. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem do momentu osiągnięcia puszystej, gładkiej masy. Następnie dodajemy kolejno startą marchewkę, mąkę wymieszaną z pozostałymi suchymi składnikami oraz rozpuszczone masło. Cały czas miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wrzucamy do masy orzechy włoskie, mieszamy łyżką, aby połączyć je z masą i całość wylewamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40-45 minut. Aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone, robimy „test suchego patyczka”. 5. Po upieczeniu studzimy ciacho na kratce. Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i pyszne. Możemy je pałaszować w takiej formie, posypać cukrem pudrem lub, tak jak ja, przełożyć kremem miodowym na bazie sera mascarpone.
KREM: 1. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa lub trzy blaty. 2. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. 3. Mascarpone miksujemy z miodem, a następnie dodajemy porcjami do ubitej śmietany i łączymy na wolnych obrotach miksera na jednolity, puszysty krem. 4. Blaty ciasta przekładamy kremem, smarujemy jego wierzch, a całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi