Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który przygotujemy w zaledwie kilka chwil, a który uraczy nas pysznym smakiem i lekką konsystencją: ciasto migdałowe, ozdobione chrupiącymi płatkami migdałów. Ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i niemal natychmiast rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o smak, to nie ma tu zaskoczenia – wyraźnie czuć migdały, które idealnie współgrają z wyczuwalną słodyczą. Całość uzupełniają chrupiące płatki migdałowe, które nie tylko nabrały przyjemnych, prażonych nut, ale też miło przełamują strukturę ciasta.
mikser, keksówka 21 x 10 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1453
Składniki
Do średniej wielkości miski przesiej 175 g mąki tortowej i jedną solidną łyżeczkę proszku do pieczenia. Po pozbyciu się wszystkich grudek dodaj do mąki niewielką szczyptę soli i 50 g drobno mielonych, zblanszowanych migdałów. Zawartość naczynia krótko przemieszaj przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Tak przygotowane składniki suche na chwilę odstaw.
Do osobnej, dużej miski przełóż 175 g miękkiego masła i taką samą ilość drobnego, białego cukru. Zawartość naczynia utrzyj przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy i całkowitego rozpuszczenia cukru. Ważne jest, żeby wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij masło i jajka z lodówki na przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Od czasu do czasu zatrzymaj mikser i oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie pozostaną na nich nierozpuszczone grudki cukru i wszystko łączy się ze sobą tak, jak powinno.
Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do masy 3 duże jajka. Rób to powoli, po jednym naraz, i za każdym razem krótko ucieraj całość do całkowitego połączenia się składników. Po dodaniu trzeciego jajka masa może wyglądać, jakby chciała się rozdzielić. Jest to całkowicie normalne i nie ma się czym przejmować. Po dodaniu mąki wszystko wróci do normy.
Dodaj do ciasta około łyżeczki ekstraktu migdałowego, wymieszaj krótko całość, a następnie odstaw mikser. Nie będzie nam już potrzebny.
Do tak przygotowanej masy dodaj składniki suche. Zrób to w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem mieszaj całość przy pomocy silikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki o wymiarach 21 x 10 cm i rozprowadź równą warstwą po całej powierzchni formy. Ciasto będzie na tyle gęste, że nie rozleje się samo, więc trzeba mu odrobinę pomóc. Po wyrównaniu wierzchu posyp całość płatkami migdałowymi.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 45 – 50 minut, do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko nabiera koloru, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw w blaszce na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie wyjmij je z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie. Około godzina powinna wystarczyć. Chłodne ciasto udekoruj cukrem pudrem.
Smacznego!