Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz wykorzystać do tego składniki, które zawsze masz w domu.
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 36
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 326
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 36
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1036
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1203
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 36
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 326
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 36
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1036
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1203
Składniki
Masło powinno być bardzo miękkie.
Wodę delikatnie podgrzej. Przelej ją do wysokiego naczynia. Rozkrusz drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wbij jajka, dodaj śmietanę oraz zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto, dodając wtedy masło. Po kilku minutach powinno zrobić się elastyczne i gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części i każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3 mm. Wykrój z niego równe trójkąty. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie zwiń w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch rogalików roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Piecz rogaliki przez 15 aż nabiorą złotobrązowego koloru.