Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz wykorzystać do tego składniki, które zawsze masz w domu.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18265
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3169
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2621
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 363
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18265
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3169
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2621
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 363
Składniki
Masło powinno być bardzo miękkie.
Wodę delikatnie podgrzej. Przelej ją do wysokiego naczynia. Rozkrusz drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wbij jajka, dodaj śmietanę oraz zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto, dodając wtedy masło. Po kilku minutach powinno zrobić się elastyczne i gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części i każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3 mm. Wykrój z niego równe trójkąty. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie zwiń w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch rogalików roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Piecz rogaliki przez 15 aż nabiorą złotobrązowego koloru.