Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz wykorzystać do tego składniki, które zawsze masz w domu.
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 144
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 628
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 489
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 144
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 628
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 489
Składniki
Masło powinno być bardzo miękkie.
Wodę delikatnie podgrzej. Przelej ją do wysokiego naczynia. Rozkrusz drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Wbij jajka, dodaj śmietanę oraz zaczyn. Zacznij zagniatać ciasto, dodając wtedy masło. Po kilku minutach powinno zrobić się elastyczne i gładkie. Przykryj je ściereczką, odstaw na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 2-3 części i każdą rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3 mm. Wykrój z niego równe trójkąty. Na szeroką część każdego trójkąta nałóż odrobinę marmolady, a następnie zwiń w rogalik, zaczynając od szerszego boku. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch rogalików roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Piecz rogaliki przez 15 aż nabiorą złotobrązowego koloru.