Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od sąsiada dostałam sporą wiązkę świeżych ogonków liściowych, raczej zielonych, a nie malinowych, które w cieście wyglądałyby ładniej. Ale smak jest wciąż taki sam – pyszny, soczysty, kwaskowy. Piekę z nich prosty placek z rabarbarem. Na spodzie z kruchego ciasta, z grubą warstwą ogonków liściowych pokrojonych w plasterki i związanych łatwą do przygotowania masą jajeczną. Najbardziej rabarbarowe ciasto, jakie jadłam!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5996
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta umieść w naczyniu malaksera i posiekaj do otrzymania kruszonki. Możesz tę czynność wykonać ręcznie, siekając ciasto nożem na stolnicy.
Formę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruszonkę przesyp do formy, wyrównaj i wklep w dno. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ma się trochę zrumienić.
W międzyczasie przygotuj rabarbar. W miseczce lekko roztrzep jajka, cukier, mąkę orkiszową (pszenną), ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy – do wymieszania. Dodaj plasterki rabarbaru i ponownie wymieszaj. Rabarbar powinien być obleczony sosem jajecznym; im więcej rabarbaru da się wmieszać, tym smaczniejsze ciasto.
Na gorący podpieczony kruchy spód przelej nadzienie rabarbarowe, postaraj się równo rozprowadzić plasterki rabarbaru. Piecz około 25 min. lub do momentu, kiedy nadzienie stężeje i całość zacznie się zarumieniać.
Wyjmij i przestudź upieczony prosty placek z rabarbarem, posyp cukrem pudrem.
Możesz też podać ciepłe ciasto oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych. My tak właśnie zjedliśmy – z lodami waniliowymi świeży placek smakował wybornie. Smacznego!