Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od sąsiada dostałam sporą wiązkę świeżych ogonków liściowych, raczej zielonych, a nie malinowych, które w cieście wyglądałyby ładniej. Ale smak jest wciąż taki sam – pyszny, soczysty, kwaskowy. Piekę z nich prosty placek z rabarbarem. Na spodzie z kruchego ciasta, z grubą warstwą ogonków liściowych pokrojonych w plasterki i związanych łatwą do przygotowania masą jajeczną. Najbardziej rabarbarowe ciasto, jakie jadłam!
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20998
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9547
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 725
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20998
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9547
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2095
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4097
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 725
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 365
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta umieść w naczyniu malaksera i posiekaj do otrzymania kruszonki. Możesz tę czynność wykonać ręcznie, siekając ciasto nożem na stolnicy.
Formę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruszonkę przesyp do formy, wyrównaj i wklep w dno. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ma się trochę zrumienić.
W międzyczasie przygotuj rabarbar. W miseczce lekko roztrzep jajka, cukier, mąkę orkiszową (pszenną), ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy – do wymieszania. Dodaj plasterki rabarbaru i ponownie wymieszaj. Rabarbar powinien być obleczony sosem jajecznym; im więcej rabarbaru da się wmieszać, tym smaczniejsze ciasto.
Na gorący podpieczony kruchy spód przelej nadzienie rabarbarowe, postaraj się równo rozprowadzić plasterki rabarbaru. Piecz około 25 min. lub do momentu, kiedy nadzienie stężeje i całość zacznie się zarumieniać.
Wyjmij i przestudź upieczony prosty placek z rabarbarem, posyp cukrem pudrem.
Możesz też podać ciepłe ciasto oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych. My tak właśnie zjedliśmy – z lodami waniliowymi świeży placek smakował wybornie. Smacznego!