Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1512
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17850
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1917
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 1512
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17850
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1917
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Kolejno dodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut . - Wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. - Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone zmiksować. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem , następnie rozsmarowuje konfiturę oraz 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc