Do góry

Desery Przepis na:

Przekładaniec bananowy

Przekładaniec bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 4874

Herbatnikowo bananowy przekładaniec na szybki deser, bez pieczenia.

Składniki

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • (saszetka utrwalacza do bitej śmietany)
  • 5 bananów
  • połówka cytryny
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obieramy banany, kroimy w plasterki i kropimy cytryną.
    W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce cukier puder i serek mascarpone, ciągle miksując, aż do połączenia. Do kremu możemy dodać utrwalacz do bitej śmietany.

  2. Na dnie formy układamy połowę herbatników jeden obok drugiego. Na herbatnikach układamy połowę bananów w plasterkach. Równomiernie wykładamy cały krem.

  3. Na warstwie kremu układamy pozostałe plasterki bananów, następnie przykrywamy herbatnikami.

  4. Gotowe ciasto najlepiej przyłożyć czymś ciężkim (ja użyłam prostokątnego półmiska) i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń