Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pewno nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez korzennych pierniczków. Tradycja rodzinnego pieczenia i dekorowania świątecznych ciastek jest pielęgnowana na całym świecie i cieszy najbardziej najmłodszych. Pierniczki z tego przepisu wychodzą kruche i mocno aromatyczne. Możesz je wykonać dużo wcześniej, a potem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka lub kromką chleba. Dzięki temu trikowi pierniczki pozostaną miękkie.
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Pyszne i lekkie danie obiadowe.
Odsłon: 998
Składniki
Do rondelka włóż miękkie masło, miód i przyprawy. Lekko podgrzej, by składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Wymieszaj przesianą mąkę i sodę, odstaw. W misie miksera ubij jajka z cukrem na gładki krem, stopniowo dodawaj rozpuszczony miód z masłem, naprzemiennie z mąką. Gdy wykończysz składniki, wymieszaj ciasto łyżką i zagnieć. Masa będzie zbyt gęsta i ciężka dla pracy miksera. Następnie zawiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 10 godzin (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie wyjmuj porcje ciasta z lodówki, wałkuj na stolnicy, wykrawaj pierniczki i piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 5-7 minut w 180°C. Pierniczki powinny być brązowe, ale nie spalone.
Aby wykonać lukier, ubij zimne białko na puszystą pianę, następnie dodawaj cukier puder. Na koniec ubijania dodaj łyżkę soku z cytryny i chwilę miksuj. Możesz dodać dowolne barwniki. Napełnij rękaw cukierniczy lukrem i dekoruj ostudzone pierniczki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu.