Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie.

Ptysie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8419

Dodano:

Odsłon: 8853

Robiąc masę maślaną do tortu i próbując ubite na parze białka przypomniał mi się właśnie smak takich słodkości.

Składniki

  • 250 ml wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • masa: 5 białek średnich
  • szklanka cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • 100 ml soku z aronii może też być sok z malin, wiśni
  • szczypta kwasku cytrynowego
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy koła, u mnie tak około 3-4 centymetrowe.

  2. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.

  3. W garnku podgrzewamy sok z cukrem i kwaskiem cytrynowym, aż nam zgęstnieje.
    W miseczce ustawionej nad parą ( czyli w garnku gotujemy wodę i na wierzch ustawiamy miseczkę by nie stykała się z wodą), ubijamy robotem białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wlewamy cienkim strumieniem nasz gorący sok ciągle ubijając aż będzie bardzo gęsta i sztywna masa.

  4. Nasze przekrojone ptysie dekorujemy masą, rękawem cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdy, przykrywamy i wstawiamy na 5 minut do piekarnika by ładnie zaschła po brzegach masa.

    Wyszło mi 20 sztuk średnich ptysi.
    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 19 października 2014 gotowego ptysia wstawiamy do piekarnika na 5 minut,a w jakiej temperaturze? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 października 2014 Aniu, wszystko już zostało powiedziane, więc tylko dorzucę, że w tym wszystkim co robisz widać Twoją pasję i miłość do tego co robisz :)
Miłej niedzieli :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 października 2014 Kochani bardzo mi miło za tak wiele fajnych komentarzy,DZIĘKUJĘ :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 18 października 2014 ptysie mega apetyczne, a zdjęcia ... mistrzostwo :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 17 października 2014 Normalnie cudowne! Aniu ,proszę kilka do mnie :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 października 2014 Twoje ,,ptysie\" wyglądają wspaniale :-)i z pewnością są również pyszne :-)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń