Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ptysie przełożone bitą śmietaną i owocami, zrobione z wersji bez glutenu
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 555
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8701
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3107
Polecam.
Odsłon: 1908
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 555
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8701
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3107
Polecam.
Odsłon: 1908
Składniki
Ciasto: W rondelku zagotuj wodę, mleko, masło i szczyptę soli Na gotujący się płyn wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie wymieszaj Cały czas mieszając gotuj przez kilka minut na średnim ogniu Przełóż masę do miski Dodaj po kolei jajka dokładnie miksując po każdym Jednolitą i gładką masę przełóż do worka cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką Wyciskaj ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia (pamiętaj o pozostawieniu odstępów) Ptysie powinny być wysokie o średnicy ok. 5 cm Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 10 min, potem zmniejsz temp. do 150°C i piecz jeszcze 10-15 min do ładnego zrumienienia i wysuszenia ptysi Pozostaw do całkowitego ostudzenia
Krem: Miskę i ubijaczki do miksera włóż do zamrażalnika na 30 min Ubij zimną śmietankę z cukrem waniliowym na sztywny krem
Ptysie: Z każdego ptysia odkrój górną część Nadziewaj ptysie bitą śmietaną za pomocą worka cukierniczego z ozdobną końcówką Udekoruj owocami i przykryj ptysia odciętą górną częścią Na koniec posyp cukrem pudrem