Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiecie, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą? :) Możecie więc ich zjeść przynajmniej ze trzy!
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 34
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 116
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Dzisiaj przygotowałam dorsza smażonego, lecz w trochę innej odsłonie bo w pa...
Odsłon: 34
Każda wędlina wykonana domowym sposobem jest lepsza od najlepszej sklepowej.
Odsłon: 116
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 210
Składniki
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm. Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło. Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.