Do góry

Desery Przepis na:

Pudding bananowy z nasionami chia

Pudding bananowy z nasionami chia

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 777

Dodano:

Odsłon: 1840

Pudding bananowy z jabłkami z dodatkiem nasion chia to pomysł na zdrowy i kolorowy deser. Polecam każdemu łasuchowi.

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 1 banan
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1/4 łyżeczki nasion z laski wanilii
  • miód
  • sok z cytryny
  • 2 jabłka
  • 2/3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • kawałek cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 200 ml wody
  • szczypta szafranu
  • 2-3 łyżki musli z granolą i orzechami
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Banana obrać ze skórki, pokroić włożyć do wysokiego pojemnika, wlać mleko, dodać ziarenka z laski wanilii, zmiksować.

  2. Wsypać 2 łyżki nasion chia, wymieszać, dosłodzić miodem, doprawić sokiem z cytryny. Odłożyć w chłodne miejsce do napęcznienia. Szczyptę szafranu zamoczyć w łyżce gorącej wody.

  3. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wsypać do garnka, wlać 200 ml wody, dodać kawałek cynamonu, cukier i 3-4 goździki, gotować do miękkości.

  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody, połączyć z jabłkami , zagotować, wymieszać z wodą z szafranu.

  5. Połowę kisielu wlać do przygotowanych pucharków.Wlać tężejący pudding, przykryć resztą kisielu, schłodzić. Przed podaniem po wierzchu deser posypać musli z granolą i orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń