Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser z truskawkami na bazie ryżu i twarogu. Nie tylko dla najmłodszych :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 97
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 208
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem na miękko. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je z cukrem pudrem i serem na jednolitą masę. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy galaretkę do masy z truskawkami i całość mieszamy. Na koniec dodajemy ryż i ponownie dokładnie mieszamy. Salaterki/plastikowe kubeczki napełniamy puddingiem (mogą to być również pucharki) i wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Zimny pudding wyciągamy z salaterek i dekorujemy (wersję w pucharkach tylko ozdabiamy).
Wykorzystałam ½ rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Kiedy czekolada przestygła, umieściłam ją w rożku i wyciskałam do naczynia z zimną wodą. Czekolada zastygła momentalnie w postaci wstążek. Deser można też udekorować samymi owocami. Smacznego