Pyszny pudding, który wykonamy w kilka chwil.
Pudding ryżowy z dulce de leche
Składniki
- masa kajmakowa, 3/4 szklanki
- mleko, 1,5 szklanki
- cynamon, szczypta
- sól, 1/4 łyzeczki
- ryż, 0,5 szklanki
- Rum, 1 łyżka
- kakao, szczypta
- orzeszki pokrojone, kilka
Składniki
- masa kajmakowa, 3/4 szklanki
- mleko, 1,5 szklanki
- cynamon, szczypta
- sól, 1/4 łyzeczki
- ryż, 0,5 szklanki
- Rum, 1 łyżka
- kakao, szczypta
- orzeszki pokrojone, kilka
Etapy przygotowania
Ryż gotujemy prawie do miękkości. Do rondelka przekładamy dulce de leche, mleko, cynamon oraz sól i gotujemy na średnim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy ryż oraz łyżkę rumu i ponownie gotujemy ok. 5-10 min. do konsystencji jaką lubimy, płynnej lub budyniu. Jeśli pudding jest za słodki wystarczy dodać więcej mleka. Dekorujemy kakao oraz orzeszkami. Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 24
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 13
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
- Impreza
- Do pracy
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Mleko
- Owoce morza
- Krewetki
- Przyprawy
- Curry
- Kolendra
Odsłon: 26
Ostatnio komentowane przepisy
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
- Impreza
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Ciecierzyca
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 24
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 13
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
- Impreza
- Do pracy
- Azjatycka
- Indyjska
- Tajska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Mleko
- Owoce morza
- Krewetki
- Przyprawy
- Curry
- Kolendra
Odsłon: 26
Składniki
- masa kajmakowa, 3/4 szklanki
- mleko, 1,5 szklanki
- cynamon, szczypta
- sól, 1/4 łyzeczki
- ryż, 0,5 szklanki
- Rum, 1 łyżka
- kakao, szczypta
- orzeszki pokrojone, kilka
Ryż gotujemy prawie do miękkości. Do rondelka przekładamy dulce de leche, mleko, cynamon oraz sól i gotujemy na średnim ogniu do połączenia się wszystkich składników. Dodajemy ryż oraz łyżkę rumu i ponownie gotujemy ok. 5-10 min. do konsystencji jaką lubimy, płynnej lub budyniu. Jeśli pudding jest za słodki wystarczy dodać więcej mleka. Dekorujemy kakao oraz orzeszkami. Smacznego.
Ryż możemy ugotować w wodzie jak i w mleku, nie ma to wielkiego znaczenia. Dulce de leche to taka nasza masa kajmakowa.
Pyszności, zwłaszcza na upały. A to "dulce de leche" to po prostu masa kajmakowa? Ryż gotujesz w mleku czy wodzie?