Do góry

Desery Przepis na:

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 6158

Ciasto z truskawkami to tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem truskawek świeżych lub mrożonych. Zrobione jest na oleju dlatego jest fajnie wilgotne. Można je oczywiście zrobić z różnymi owocami i z każdymi smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1szkl. cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 3/4szkl. mąki pszennej tortowej +ok. 1-2 łyżki do obsypania truskawek
  • ok. 3/4szkl. oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach cytrynowy do ciast
  • truskawki mrożone
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszyste ciasto z truskawkami

Przygotowanie

  1. Jajka i olej do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
    Jajka wbiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i utarłam na jasny puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem wlałam do masy jajecznej olej. Zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki i wymieszałam dokładnie łyżką. Następnie dodałam ją partiami do utartych jajek z cukrem i olejem. Gdy wszystko się połączyło, dodałam do ciasta zapach cytrynowy i zmiksowałam. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Mrożone truskawki wrzuciłam do miseczki i wsypałam do nich ok. 1-2 łyżki mąki pszennej. Truskawki obtoczyłam w mące a następnie poutykałam w cieście. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka, czyli ok. godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń