Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z truskawkami to tradycyjne ciasto ucierane z dodatkiem truskawek świeżych lub mrożonych. Zrobione jest na oleju dlatego jest fajnie wilgotne. Można je oczywiście zrobić z różnymi owocami i z każdymi smakuje wyśmienicie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 101
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 691
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 69
Składniki
Jajka i olej do tego ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbiłam do miski miksera. Dosypałam do nich cukier zwykły i waniliowy i utarłam na jasny puszysty krem. Następnie cienkim strumieniem wlałam do masy jajecznej olej. Zmiksowałam do połączenia. Mąkę pszenną przesiałam z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miseczki i wymieszałam dokładnie łyżką. Następnie dodałam ją partiami do utartych jajek z cukrem i olejem. Gdy wszystko się połączyło, dodałam do ciasta zapach cytrynowy i zmiksowałam. Ciasto przelałam do kwadratowej tortownicy o wymiarach ok. 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Mrożone truskawki wrzuciłam do miseczki i wsypałam do nich ok. 1-2 łyżki mąki pszennej. Truskawki obtoczyłam w mące a następnie poutykałam w cieście. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam do suchego patyczka, czyli ok. godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem ciasto oprószyłam cukrem pudrem.