Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! Tym razem, na nasze stoły trafią niesamowicie puszyste i delikatne oponki serowe, które oprószymy cukrem pudrem. Oponki wychodzą niesamowicie puszyste, delikatne, o subtelnym, lekko waniliowo – serowym smaku. Same w sobie nie są zbyt słodkie – większość słodyczy pochodzi z dekoracji. Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu i co najważniejsze, równie szybko znika !
Duża miska, termometr kuchenny
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 389
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2557
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1795
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6111
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 389
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2557
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1795
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6111
Składniki
Do dużej miski przełóż 250 g półtłustego sera i rozdrobnij go widelcem. Możesz też zmielić go przy pomocy maszynki do mięsa lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.
Dodaj do sera 300 g mąki pszennej, u mnie typ 500, 50 g drobnego białego cukru, łyżeczkę sody oczyszczonej, 3 żółtka dużych jaj, 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%, łyżeczkę pasty waniliowej i łyżkę rumu. Zawartość naczynia wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia większości wilgoci przez mąkę.
Wyrób ciasto dłonią. Najpierw krótko w misce, tylko do uzyskania w miarę zwartego ciasta. Następnie przełóż je na podsypaną mąką blat, oprósz wierzch mąką i wyrabiaj przez około dwie minuty, do uzyskania w miarę jednolitej i gładkiej kuli. Ciasto będzie bardzo klejące, nawet po wyrobieniu, dlatego w miarę potrzeby podsypuj je mąką. Nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo gotowe oponki mogą wyjść ciężkie.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, rozwałkuj ciasto w płat o grubości około 1 – 1.5 cm. W czasie wałkowania upewniaj się, że ciasto nie przywiera do blatu lub stolnicy. Jeśli tak się dzieje, podsyp je delikatnie mąką. Upewnij się, że ciasto ma jednolitą grubość na całej powierzchni. Nierówne oponki będą miały różny czas smażenia.
Po osiągnięciu odpowiedniej grubości, wycinaj z ciasta krążki o szerokości około 7.5 cm. Na środku każdego krążka wytnij niewielki otwór, ja użyłem do tego szerokiej strony końcówki do rękawa cukierniczego (wilton 6B), ale równie dobrze sprawdzi się kieliszek. Przed wycięciem każdego krążka, zanurz foremki w mące, dzięki temu nie będą się kleić do ciasta. Z tej porcji ciasta powinieneś uzyskać co najmniej 18 oponek.
W głębokim garnku rozgrzej olej rzepakowy. Smaż oponki przez około 1 ½ minuty na stronę, w temperaturze 170 – 180 stopni Celsjusza. Po około minucie smażenia obróć oponki i smaż przez kolejną minutę. Następnie ponownie obróć oponki, smaż 30 sekund, obróć, smaż 30 sekund i wyciągnij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i wystudzenia.
Wystudzone oponki oprósz cukrem pudrem, lub polukruj, polej swoją ulubioną polewą czekoladową, lub obtocz w cukrze wymieszanym z cynamonem. Smacznego!