Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychotka - jak sama nazwa wskazuje, to pyszne ciasto, które idealnie zrównoważa smak słodki i kwaśny.. Z cudownymi prażonymi płatkami migdałowymi i bezą. Czego chcieć więcej? Hmm... no w sumie trzeba było zrobić dwie brytfanny. ;)
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3551
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 377
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1775
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3551
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 377
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1775
Składniki
Pamiętajmy o tym, by wyciągnąć wcześniej masło z lodówki oraz by zrobić budyń. Budyń robimy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Jeżeli jest bez cukru to dodajemy do niego 4 łyżki cukru. Dodatkowo garść płatków migdałowych podprażamy na patelni.
Kiedy już masło będzie miękkie, a budyń wystudzony łączymy oba składniki i robimy masę. Najpierw miksujemy masło, następnie dodajemy po łyżce zimny budyń. Kiedy już wszystko będzie wymiksowane zabieramy się na resztę. Rozkładamy pierwszą warstwę herbatników, którą smarujemy powidłem, na to wykładamy 1/3 masy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. I powtarzamy - na herbatniki, nakładamy powidło, masę i herbatniki. Na ostatnią warstwę nakładamy powidło i samą masę, która posypujemy zimnymi płatkami migdałowymi i pokruszonymi bezikami.
Ciasto wkładamy na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy jeszcze raz posypać pokruszonym bezikiem. Ot, cała robota. ;) Smacznego :)