Do góry

Desery Przepis na:

Pyszna szarlotka sypana

Pyszna szarlotka sypana

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1765

Dodano:

Odsłon: 3462

Pyszna szarlotka sypana z szarą renetą jest bardzo łatwa, szybka do upieczenia i jest z chrupiącym wierzchem..........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • Kasza manna 2 szklanki
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • masło zimne 250 gram
  • jabłka szara reneta 1,5 kg
  • przyprawa do szarlotki 1 opakowanie
  • cukier 8 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • cukier puder - ile potrzeba
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszna szarlotka sypana

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę tortową, kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, wszystko łyżką dokładnie wymieszać.

  2. Jabłka szara reneta obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka utrzeć do osobnej miski, do startych jabłek wsypać cukier, przyprawę do szarlotki, sok z cytryny i wymieszać, odstawić aby puściły sok, jest dobry do sypanego ciasta.

  3. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dno wsypać 1/3 część mąki i delikatnie bez ubijania wygładzić - na wierzchu poukładać cienkie plasterki masła, jabłka wymieszać z sokiem i połowę wyłożyć na masło i delikatnie rozsmarować bez ubijania.

  4. Następnie powtórzyć czynności: druga część mąki, masło, reszta jabłek, na koniec wysypać resztę mąki i też delikatnie wygładzić i rozłożyć resztę pokrojonego w plasterki masła.

  5. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, szarlotkę w formie wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do następnego dnia.

  6. Przed podaniem posypać pudrem cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń